Udgivet i Kontorblog

Hvilken a-kasse skal man vælge? 6 ting du skal overveje, inden du vælger

Af Kontorbord.dk

Ønsker du at være berettiget til at få dagpenge, hvis du skulle blive ledig, da skal du være medlem af en a-kasse. Loven siger endvidere, at du skal have været medlem i en a-kasse i mindst et år, inden du kan få dagpenge.

Når først du er kommet ind i a-kassesystemet, kan du frit skifte mellem a-kasser, og din anciennitet følger med. En gode side at kende er i den forbindelse: skift-a-kasse.dk

På siden finder du en oversigt over de forskellige a-kasser i Danmark, og du kan nemt sammenligne priser og se, hvilke fordele du får som medlem i de enkelte a-kasser.

Der er mange forskellige a-kasser at vælge imellem i Danmark, og derfor kan det være svært at overskue, hvilken a-kasse, der bedst møder de specifikke behov, du måtte have – uanset om du er lønmodtager, selvstændig eller studerende.

Nedenfor giver vi dig en række gode råd, som kan gøre dit valg lidt nemmere.

6 gode råd når du skal vælge a-kasse

Der er billige a-kasser og de dyre, der er a-kasser, der tager alle ind - uanset erhverv, og der er de fagspecifikke a-kasser. Dertil kommer, at nogle a-kasser opererer med medlemsfordele, mens andre har skåret denne del væk. Når du skal vælge, skal du altså gøre op med dig selv, hvilke ting der er vigtige for dig, og hvilke der er af knap så stor betydning.

1. Du får samme dagpenge uanset a-kasse

Allerførst er det vigtigt, at du ved, at du får det samme i dagpenge, uanset hvilken a-kasse du vælger at være medlem af. Dagpengesatsen er bestemt fra politisk hold og afhænger helt og aldeles af din tidligere lønindkomst. Du får altså ikke mere i dagpenge, blot fordi du vælger en fagspecifik eller en af de lidt dyrere a-kasser.

Melder du dig udelukkende i en a-kasse for at være berettiget til at få dagpenge, og regner du ikke med at ville bruge din a-kasse til andet, som fx adgang til kurser eller faglige arrangementer, da kan du lige så godt vælge en billig a-kasse. Her betaler du kun for retten til at få dagpenge, hvis du skulle blive ledig.

2. Spar penge og få medlemsfordele

Ønsker du at have ekstra fordele ved at være medlem af en a-kasse, skal du gå efter de a-kasser, som tilbyder det. Medlemsfordele kan se ud på mange forskellige måder. Nogle a-kasser tilbyder dig billige forsikringer sammen med dit medlemskab, gratis advokathjælp – og nok så vigtigt gratis adgang til kurser og arrangementer for medlemmer.

Der kan med andre ord være en klar økonomisk gevinst ved at betale lidt mere i kontingent hver måned, når dette giver dig besparelser på andre områder.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis der er tale om en a-kasse med en tilknyttet fagforening, vil du typisk kun få alle medlemsfordele, hvis du er medlem begge steder – altså både i a-kasse og fagforening. Det kan lyde som en unødig fordyrelse, men et medlemskab begge steder giver dig i reglen endnu flere fordele, så som tilbud om at leje ferieboliger til en billig pris, rabatter på entré til forlystelser og andet, medlemskab af LO Plus og Forbrugsforeningen, rabat på brændstof osv.

Ved du, at du vil gøre brug af disse rabatter og ordninger, kan det altså være en klar fordel at være medlem i såvel fagforening som a-kasse.

3. Fagspecifik eller tværfaglig a-kasse?

Du skal også tage stilling til, om du vil være medlem i en a-kasse, der er fagspecifik for netop din branche eller dit erhverv - eller du ønsker at være medlem af en af de tværfaglige a-kasser, der er for alle.

Skal du kun bruge a-kassen for at have ret til dagpenge, er der ikke den store forskel. Men vil du også have medlemskab af en fagforening, er der markante forskelle.

Fagspecifikke a-kasser

I hovedreglen er de gamle fagforeninger og de tilknyttede a-kasser de fagspecifikke, der alene har medlemmer fra en specifik branche eller et erhverv.

I fagforeningen forhandles der overenskomster og værnes om det fag, du er beskæftiget i. Og det er også gennem fagforeningen, at der fx gennemføres strejker.

Fordelen ved at vælge en fagspecifik fagforening og a-kasse kan være, at man her har en større viden om den branche, du er ansat i.

De tværfaglige a-kasser

Når det kommer til tværfaglige fagforeninger og a-kasser værnes der ikke om et specifikt fag eller en branche. Der er nærmere tale om et netværk på tværs af brancher og fag. Fordelen ved de tværfaglige a-kasser og fagforeninger kan være, at man her har et mere bredt erfaringsgrundlag, fordi man varetager interesser for en stor gruppe forskellige lønmodtagere og selvstændige.

4. Overvej også en fagforening

Hvis du står overfor at skulle melde dig ind i en a-kasse, skal du også overveje, om du vil have de fordele, der følger med et medlemskab af både en fagforening og en tilknyttet a-kasse.

Der gives ofte rabat på kontingentet, hvis du er medlem begge steder. En a-kasse træder først til i det øjeblik, du mister dit job, mens fagforeningen også hjælper dig, mens du er i arbejde. Det kan derfor være en god sikkerhed for dig at være medlem begge steder.

5. A-kasser for selvstændige

Hvis du er selvstændig og ønsker at være sikret ved arbejdsløshed eller sygdom, skal du vælge en a-kasse, der tager selvstændige ind. Du finder både a-kasser specifikt for selvstændige erhvervsdrivende og tværfaglige a-kasser, som tager både selvstændige og lønmodtagere ind.

Her er det vigtigt, at du vælger en a-kasse, der har kompetence til at hjælpe dig, der er selvstændig erhvervsdrivende. Og du kan også med fordel kigge efter en a-kasse, der har tilbud målrettet selvstændige.

6. A-kasser for studerende

Hovedreglen siger, at du skal være i beskæftigelse for at være medlem af en a-kasse, men en del a-kasser tilbyder medlemsskab til studerende også. Du kan søge om optagelse i en a-kasse, blot du er i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Medlemskab for studerende er i mange tilfælde gratis og med dit medlemskab er du sikret, at du kan få dagpenge på dimittendsats, hvis du ikke kan finde et arbejde straks, når du er færdiguddannet. Derudover tilbyder en del a-kasser kurser og workshops, som kan være dig til stor hjælp, når du skal søge arbejde.

Husk: Du kan altid skifte a-kasse

Når du vælger a-kasse, er det vigtigt at huske, at du ikke er gift med din a-kasse. Din anciennitet følger med, og du kan nemt og hurtigt skifte a-kasse, hvis du ønsker det. Når du har fundet den a-kasse, du ønsker at skifte til, melder du dig ind og giver samtidig besked om, at du i forvejen er medlem af en anden a-kasse.

Herefter vil din nye a-kasse sørge for, at du bliver overflyttet. Du skal først betale til den nye a-kasse, når din igangværende betalingsperiode hos din nuværende a-kasse er afsluttet.

Find det du mangler på kontorbord.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 8.837 produkter fra mere end 113 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 10.903 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-10-08 09:02:03.

13
Produkttyper
8.837
Produkter
113
Forhandlere
10.903
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.